Google krijgt megaboete vanwege Shopping

Google krijgt megaboete vanwege Shopping

De Europese Commissie heeft Google een boete van 2,42 miljard euro opgelegd. De internetgigant zou Google Shopping hoger in zijn zoekresultaten laten verschijnen dan andere vergelijkingssites.

Het onderzoek naar Google loopt al zeven jaar, nadat er klachten kwamen over machtsmisbruik ten gunste van Google Shopping. Drie keer is zonder succes geprobeerd tot een schikking te komen. Google moet nu binnen negentig dagen stoppen hoe Google Shopping nu werkt, op last van dwangsommen. Die kunnen op lopen tot vijf procent van de gemiddelde dagomzet van moederbedrijf Alphabet, die zo’n 220 miljoen euro bedraagt. 

Ambtenaren hebben in totaal 1,7 miljard zoekopdrachten bekeken, zegt eurocommissaris Margrethe Verstager van mededinging. Daaruit bleek dat bedrijven die consumenten proberen te bereiken met prijsvergelijkingen, zoals Kieskeurig en Beslist.nl, minder goed naar voren komen bij zoekopdrachten. De boete betekent met afstand de hoogste die de Europese Commissie ooit uitdeelde.

Beslist.nl is gehalveerd in bezoekersaantallen sinds Google met Shopping begon, zei ceo Kees Verpalen vorige week. Hij noemde Google Shopping ‘een busdienst die het exclusieve recht heeft gekregen om op de snelweg te rijden’. 
 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends