Nederlandse kledingketens brengen productielocaties in beeld

Een nieuwe lijst met drieduizend naaiateliers laat zien waar Nederlandse retailers als Zeeman, C&A, WE Fashion en de Bijenkorf hun kleding laten maken. De lijst is samengesteld door de Sociaal-Economische Raad (SER) en wordt dinsdag gepresenteerd, meldt Trouw.

In totaal zijn de productielocaties van 64 bedrijven in de lijst opgenomen, goed voor tachtig consumentenmerken en bijna vier miljard euro omzet. Door het overzicht is het eenvoudig na te gaan welke bedrijven zaken doen met fabrieken waar misstanden voorkomen. “Dat helpt bedrijven bij het aanpakken van kinderarbeid, milieuschade, mensenrechtenschendingen en dierenmishandeling”, zegt Jef Wintermans, coördinator van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel bij de SER.

De lijst is een eerste stap in de uitvoering van het convenant, dat een jaar geleden werd afgesloten. Het doel daarvan is het tegengaan van misstanden in de textielsector. Verder gaat vanaf deze week een onafhankelijke commissie van start die klachten vanuit fabrieken of van vakbewegingen en belangenorganisaties behandelt. In het convenant is afgesproken dat bedrijven doen ‘wat binnen hun vermogen ligt’ om voor substantiële verandering te zorgen, zegt Wintermans. “De commissie spreekt hen daarop aan en doet een bindende uitspraak.”

Bijna veertig procent van de Nederlandse modemarkt heeft zich inmiddels aangesloten bij het convenant. In 2020 moet dat tachtig procent zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!