Den Haag en Maastricht het drukst bewinkeld

Den Haag en Maastricht het drukst bewinkeld

Maastricht heeft van de 25 grote gemeenten in Nederland de meeste winkels per hoofd van de bevolking. Den Haag heeft de meeste winkels per vierkante kilometer. Dat blijkt uit een analyse van het CBS.

Maastricht had op 1 januari van dit jaar 854 winkels, wat neerkomt op zeven winkels per duizend inwoners. In Amsterdam, dat met 5432 vestigingen met afstand de meeste winkels heeft, zijn er 6,4 winkels per duizend inwoners. Als alle gemeenten van Nederland worden geanalyseerd zijn er relatief veel winkels op de Waddeneilanden. Daar wonen weinig mensen, maar komen veel toeristen.

De grootste winkeldichtheid op basis van landoppervlakte bevindt zich in de Randstad. Den Haag telt 34 winkels per vierkante kilometer, gevolgd door Haarlem en Amsterdam met allebei 33 winkels. Maastricht heeft ‘slechts’ 15,2 winkels per vierkante kilometer.

Het winkelbestand is in alle twaalf gemeenten met de meeste winkels in tien jaar tijd gekrompen. In Maastricht liep het aantal winkels met veertien procent het hardst terug, gevolgd door Groningen met een daling van twaalf procent. In totaal telt Nederland nog bijna 88 duizend fysieke winkels.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends