Detailhandel groeit in rap tempo door

Detailhandel groeit in rap tempo door

De Nederlandse detailhandel heeft in juni 4,3 procent meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Het is de negende maand op rij dat de omzet met minimaal twee procent toeneemt, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Zonder correctie voor de samenstelling van de koopdagen werd er afgelopen juni bijna vijf procent meer omgezet dan in 2016.

Zowel de omzet in de food- als in de non-foodsector nam toe. De foodsector groeide met 4,6 procent het hardst, waarbij de omzet van supermarkten met vijf procent toenam. Speciaalzaken noteerden een plus van ruim twee procent.

De non-foodbranche zag de omzet met 3,1 procent toenemen. Met name winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren deden het goed, met een groei van liefst 9,1 procent. Winkels in recreatie-artikelen groeiden met 3,6 procent, in schoenen en lederwaren met 2,4 procent en kledingzaken zagen de omzet met 2,3 procent stijgen. Ook drogisterijen en parfumerieën (1,9 procent) en winkels in meubels en huishoudartikelen (1,2 procent) groeiden. Elektronicazaken blijven de vreemde eend in de bijt met een daling van 4,3 procent. Sinds februari ligt hun omzet onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Het de cijfers van het CBS blijkt verder dat de online omzet in juni 19,5 procent hoger lag. Online pure players groeiden met bijna zestien procent, waar multichannel retailers een plus van ruim 24 procent noteerden.

RetailTrends