Zo maakt The Good Roll wc-papier hip

Zo maakt The Good Roll wc-papier hip

Wat doe je als je meerdere restaurants in binnen- en buitenland runt? Dan lanceer je een abonnementsmodel voor toiletpapier. The Good Roll, ook aanwezig op het komende Retail & Brands Festival, maakt gerecyled wc-papier hip. Voor het goede doel.

Sander de Klerk is eigenaar van de drie vestigingen van de gezonde snackbarketen SNCKBR, een restaurant op Curaçao en is manager van zanger Henk Dissel. Melle Schellekens exploiteert twee Thaise restaurants. “We wilden daarnaast iets nieuws bedenken, waar we zo min mogelijk personeel voor nodig hadden. We zochten iets wat niet sexy was, maar wat toch hip te maken was à la Boldking. Zo kwamen we uit op een abonnementsmodel voor toiletpapier. Een product dat iedereen thuis heeft staan, maar niet met een mooie wikkel eromheen.”

Schone toiletten
Volledig nieuw is het idee overigens niet. “In Australië zijn er al jongens die het doen”, weet De Klerk. Who Gives A Crap werd al in 2012 opgericht met behulp van crowdfunding en is inmiddels ook in de Verenigde Staten actief. Als De Klerk en Schellekens het idee uitwerken, zijn ze nog nauwelijks op de hoogte van alle ‘sanitaire’ problemen in de wereld. Inmiddels geeft The Good Roll een duidelijk inkijkje op zijn website. Zo zijn er 2,4 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, een aantal dat ook bij Who Gives A Crap is te lezen. The Good Roll wijst er bovendien op dat er dagelijks 27 duizend bomen worden gekapt voor de productie van toiletpapier. ‘Schrikbarende cijfers’, die de twee ondernemers hebben geïnspireerd tot het ontwikkelen van een initiatief dat beide problemen wil aanpakken. 

Als de twee ondernemers de ‘honderd procent boomvriendelijke, ecologische toiletrol’ lanceren, ‘ontploft’ de boel volgens De Klerk al snel. Vooral grote bedrijven zien wel in hun eigen ‘goede’ rol. Zo belandt het wc-papier al snel bij Vondelgym, de sportschool van Arie Boomsma, en lopen er gesprekken met hotelketen Fletcher. “Waterschap Limburg neemt de rollen bij ons af als relatiegeschenk”, vult De Klerk aan.

Bedacht als abonnementsmodel voor consumenten, ziet hij nu vooral veel kansen voor de b2b-tak van The Good Roll. Waar consumenten toiletrollen per 24 of 48 stuks kunnen bestellen (vanaf 21,95 euro per pak), kunnen bedrijven een beroep doen op custommade papier. Leuk voor bijvoorbeeld souvenirwinkels om te verkopen, stelt De Klerk. “Denk aan een PSV-rol of een oranje rol van de KNVB, bij een groot voetbaltoernooi. De rol is volledig te customizen, maar behoudt wel de stijl van The Good Roll.”

Door de dienst meer toe te spitsen op de zakelijke markt komt er minder nadruk te liggen op het abonnementsmodel voor consumenten, beaamt De Klerk. De verhouding is volgens hem nu zo’n fifty-fifty, maar daar moet verandering in komen door bijvoorbeeld papier ook per zes rollen aan te bieden aan bedrijven. “We zijn nu aan het bijschakelen, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de fabriek waar we mee samenwerken.”

Voorfinancieren
Het toiletpapier van The Good Roll komt uit China en wordt gemaakt in de havenstad Qingdao. De rollen zijn gemaakt van woodpulp. Daarbij worden schone vezels volgens de initiatiefnemers ‘op super hoge temperaturen’ gezuiverd om ervoor te zorgen dat het papier biologisch afbreekbaar blijft, en ook ‘super sterk’ en ‘zo zacht als zijde’. Het drielaagse papier gaat met vierhonderd vellen op een rol, zo’n twee keer meer dan gebruikelijk. “De levertijd bedraagt nu acht tot tien weken, waardoor we bij een sterke groei snel logistiek en financieel in de knel komen. Alle containers moeten voorgefinancierd worden. We kijken daarom nu ook naar fabrieken in bijvoorbeeld Zuid-Europa of Ierland.”

Een groot deel van de opbrengsten gaat volgens De Klerk naar Stichting Simavi, die zich inzet voor de bouw van goede sanitaire voorzieningen in Oost-Afrika. Vijftig procent van de nettowinst wordt weggegeven, stelt hij. “We verdienen ons geld al op een andere manier. Zo willen wij iets terugdoen voor de maatschappij.”

Retail & Brands Festival op 7 september in Utrecht
Luister naar inspirerende talks, doe mee met hands-on workshops of ga lekker relaxen op de dagcamping van het Retail & Brands Festival. Wij garanderen een fantastische line up van denkers, doeners, visionairs, strategen, creatieven en innovators. The Good Roll is er ook! Kijk voor meer informatie op retailandbrandsfestival.nl.

Reacties 1


marcel norbart 26 apr, 15:17

Mooi verhaal maar wat zegt recent nieuws?!
https://www.trouw.nl/groen/the-good-roll-een-discutabele-duurzaamheidsclaim-op-het-toilet~a516a19f/

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in