Detailhandel trekt weer aan de bel om parkeertarieven

Detailhandel trekt weer aan de bel om parkeertarieven

Het merendeel van de grootste winkelsteden in ons land heeft de parkeertarieven de afgelopen vijf jaar verhoogd. In tachtig procent van de 36 grootste winkelsteden is parkeren op straat duurder geworden, concludeert Detailhandel Nederland uit onderzoek.

Het gemiddelde paarkeertarief op straat is opgelopen van 2,31 tot 2,61 per uur. Daarmee is het tarief sinds 2012 met dertien procent gestegen. In Assen liep het maximumtarief met zestig procent op, ondanks de ‘torenhoge winkelleegstand’, stelt secretaris lokale belangenbehartiging Dolf Kloosterziel. “Het is dan ook schandalig dat juist deze gemeente besloot de parkeertarieven ongenadig te verhogen.”

In Amsterdam blijft het parkeertarief het hoogst, met maximaal zo’n vijf euro per uur. Ook in Utrecht, Haarlem en Rotterdam is parkeren relatief duur, stelt de brancheorganisatie.

Detailhandel Nederland roept gemeenten op bij de begrotingsbehandelingen in het najaar de parkeertarieven ‘stevig tegen het licht te houden’. Daarbij wordt gewezen op alternatieven als blauwe zones of parkeren tegen een verlaagd tarief, zoals op sommige ‘shop & ride’-plekken in Amsterdam en Rotterdam al kan.

Het is niet voor het eerst dat Detailhandel Nederland aan de bel trekt om hogere parkeertarieven. Zo werden alle gemeente vorig jaar nog namens winkeliers in een open brief gevraagd om de parkeertarieven te verlagen, om leegstand en verloedering tegen te gaan. “Om spooksteden te voorkomen moeten gemeenten maatregelen nemen”, zei voorzitter Guido van Woerkom destijds.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!