Twentse winkeliers vrezen Hornbach en Bauhaus

Twentse winkeliers vrezen Hornbach en Bauhaus

Middenstanders in Twente maken zich grote zorgen over de uitbreidingsplannen van ‘megabouwmarkten’ in de regio. Gemeenten moeten zich sterk maken voor het behoud van vitale binnensteden, schrijft de BelangenAlliantie Detailhandel Twente (BADT) volgens RTV Oost in een brandbrief.

In Hengelo heeft Bauhaus sinds kort een filiaal, terwijl Almelo en Enschede strijden om de komst van Hornbach. “Dan zit je met een gigantische toevoeging van winkelmeters in een markt die eigenlijk al te veel leegstand kent”, aldus BADT-woordvoerder Annemieke Stallaert. Volgens haar is in Twente al zestig procent van de winkels buiten de binnenstad gevestigd, tegenover 45 procent in Nederland als geheel.

Het marktaandeel van Hornbach mag niet ten koste gaan van anderen, stelt BADT. Ook krijgen ‘megabouwmarkten’ volgens de organisatie mogelijkheden die andere winkeliers niet hebben, bijvoorbeeld over typen producten die verkocht mogen worden. “In binnensteden is dat heel duidelijk vastgelegd, aan de rand van de stad mag ineens alles.”

De Twentse gemeenten gaan deze maand in gesprek over de komst van grote bouwmarkten. Hornbach heeft momenteel twaalf vestigingen in ons land, maar wil uiteindelijk groeien naar twintig tot 25 winkels.
 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends