Deliveroo overtreedt mogelijk de wet door bezorgers alleen nog maar als zzp’er te laten werken. Dat stelt vakbond CNV, die een rechtszaak tegen de maaltijdbezorger overweegt. 

Het is volgens de vakbond kwalijk dat Deliveroo zich wil onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid als werkgever. CNV noemt het ‘volstrekte onzin’ om over te gaan op een zzp-constructie en zegt dat bezorgers ‘daar helemaal niet op zitten te wachten’. De vakbond wil met Deliveroo in gesprek, maar die heeft nog niet gereageerd op een uitnodiging daarvoor.

Deliveroo liet recent weten dat het zijn koeriers in loondienst geleidelijk vervangt door zzp’ers. Dat is voor zowel het bedrijf als de bezorgers beter, meent directeur Philip Padberg. CNV gelooft niet dat de bezorgdienst de stap ‘uit liefde voor de riders’ zet. “Hier zit een keihard zakelijk verdienmodel achter, waarbij alle risico’s bij de bezorgers worden gelegd”, aldus onderhandelaar Tjitze van Rijssel.

Ook countrymanager Marco Knitel van concurrent UberEats zegt dat de bezorgers zelf de voorkeur geven aan deze vorm. “Ze geven unaniem aan dat zij flexibiliteit prettig vinden”, zei hij onlangs tegenover RetailTrends.