Amsterdam zet stop op toeristenwinkels

Amsterdam zet stop op toeristenwinkels

Amsterdam staat in het centrum geen nieuwe winkels meer toe die alleen op toeristen en dagjesmensen zijn gericht. Daarnaast wordt het aantal winkels dat eten voor directe consumptie verkoopt – zoals ijszaken – aan banden gelegd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten in overleg met het stadsdeel Centrum. Het voorstel is inmiddels aangenomen door de gemeenteraad.

De besluitvorming heeft onder meer gevolgen voor ticketshops, fietsverhuurbedrijven en attracties. Door de reclame-uiting, presentatie, bedrijfsvoering en het assortiment in de gaten te houden, wil de gemeente deze winkels weren uit het centrum. De beperking geldt voor het postcodegebied 1012 en zo’n veertig aangrenzende winkelstraten en wordt vastgelegd in het bestemmingsplan.

De binnenstad en aanpalende straten van Amsterdam tellen momenteel 280 toeristenwinkels, die regelmatig worden aangeduid als ‘Nutella-winkels’. Winkels die zich eenzijdig richten op bezoekers zorgt volgens de gemeente voor een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners. De gemeente Amsterdam is naar eigen zeggen gastvrij en tolerant, maar wil ‘de stad en haar bewoners beschermen tegen het groeiend massatoerisme’.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends