'H&M verbrandt jaarlijks tonnen nieuwe kleding'

'H&M verbrandt jaarlijks tonnen nieuwe kleding'

H&M heeft de afgelopen jaren ongeveer zestig ton kleding verbrand in Denemarken. Dat concludeert het Deense tv-programma Operation X, dat onderzoek deed naar nieuwe kleding die niet door de moderetailer wordt verkocht.

H&M zou vanaf 2013 gemiddeld twaalf ton kleding per jaar hebben vernietigd bij een afvalverwerkingsbedrijf in de stad Roskilde. Journalisten vonden in de dozen van H&M gloednieuwe kleding, die nog van prijskaartjes was voorzien. Dat is volgens hen opvallend, omdat de Zweedse retailer klanten juist stimuleert oude kleding terug te brengen om die te kunnen recyclen.

Mogelijk gaat het bij het verbranden van de kleding om overproductie, stelt Else Skjold van de Deense designschool Kolding. H&M ontkent echter dat restpartijen worden vernietigd. “Waarom zouden we? Het druist zo in tegen alles waar we voor staan”, aldus een woordvoerder tegen het Algemeen Dagblad.

Tegenover Operation X laat de keten weten dat kleding soms om gezondheids- of veiligheidsredenen wordt verbrand. Zo kunnen kleren een te hoge concentratie chemische stoffen bevatten of te veel bacteriën, doordat ze in contact zijn geweest met afvalwater. Operation X stelt echter dat er in een laboratorium geen schadelijke stoffen werden gevonden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!