Daling winkelleegstand in Amsterdam zet niet door

Daling winkelleegstand in Amsterdam zet niet door

De winkelleegstand in Amsterdam is dit jaar met 3,6 procent gelijk gebleven ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer Winkelleegstand van Locatus.

De leegstand in de hoofdstad liep tussen 2012 en 2015 jaarlijks licht op. Twee jaar terug lag het percentage, gekeken naar het aantal ongebruikte panden, op een hoogtepunt van 4,5 procent. Hoewel Amsterdam op basis van verkooppunten de laagste leegstand van de vijf grootste steden heeft, is Utrecht de stad met relatief de minste leegstaande vierkante meters. In Amsterdam staat 4,5 procent van het winkelvloeroppervlak leeg, in Utrecht 4,2 procent.

Amsterdam, Utrecht en Den Haag scoren ruim onder het totale leegstandspercentage in Nederland van 7,6 procent. Eindhoven scoorde er met 10,5 procent juist boven en is tevens de enige van de vijf grootste steden die dit jaar meer leegstaande winkelpanden heeft dan vorig jaar. Ook gekeken naar het percentage leegstaande winkelmeters, scoort Eindhoven met 8,6 procent bovengemiddeld.

Reacties

Beetje raar en suggestief artikel. Zo'n aanhef dat de leegstand in Amsterdam niet verder daalt en dan ook nog zo'n desolaat beeld. Oh oh wat erg.

Dit noem je gewoon frictieleegstand, die altijd nodig is om transacties en verhuizingen mogelijk te maken. Wees blij dat die er is.

Over de waarde van dit soort cijfers kun je overigens ook een artikel schrijven maar dat wordt te lang voor een reactie.

Geplaatst door Olaf Busch op 18 oktober 2017 om 10:29