Aandeelhouder Intergamma sleept directie voor de rechter

Aandeelhouder Intergamma sleept directie voor de rechter

Bricorama eist dat Intergamma onmiddellijk stopt met de plannen om grootaandeelhouder CRH uit te kopen. Bricorama, dat zelf 3,4 procent van de aandelen bezit, wil volgens De Financiële Telegraaf dat een onafhankelijk bestuurder het handelen van de directie onderzoekt.

Het management van Intergamma wil de aandelen van CRH overnemen en die samen met de eigen aandelen, bij elkaar de helft van het totaal, in een onafhankelijke stichting onderbrengen. Volgens bronnen rond het dhz-concern gebeurt dit via ‘een zorgvuldig proces waarbij aandeelhouders nauw betrokken zijn’. Maar Bricorama verwijt topman Harm-Jan Stoter ‘met alle beschikbare middelen zijn zin door te drijven’ en ‘te kwader trouw te handelen’. De raad van commissarissen zou bovendien falen door 'onder één hoedje te spelen' met Stoter.

Uit de processtukken blijkt dat Intergamma de aankoop wil betalen uit een combinatie van eigen middelen, een vendor loan van CRH en een banklening. Binnen vijf tot zeven jaar wil het concern achter Gamma en Karwei de leningen terugbetalen, onder meer via een korting op de winstuitkering van de andere aandeelhouders. Omdat Bricorama op die manier meebetaalt aan de transactie, wil het Franse concern op zijn minst meer zeggenschap krijgen na de verkoop.

Intergamma wil het vertrek van CRH gebruiken om de besluitvorming te versnellen. Met de aankoop zou zo’n 140 miljoen euro gemoeid zijn. 76 procent van de aandeelhouders ging al akkoord met de overnameplannen.

Bricorama, dat 41 Belgische en 34 Nederlandse winkels van Gamma exploiteert, zou zijn eigen aandeel mogelijk ook willen verkopen. Eerder deed het Franse dhz-concern zijn winkels in Spanje en Frankrijk al van de hand. Intergamma wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is.

RetailTrends