De provincie Drenthe wil Hoogeveen, Emmen en Meppel bij elkaar zeven miljoen euro geven om de winkelleegstand terug te dringen. Gedeputeerde Staten heeft daartoe een voorstel ingediend bij Provinciale Staten. 

Het geld komt uit het Binnenstadsfonds, dat bedoeld is om binnensteden toekomstbestendig te maken. Emmen krijgt met drie miljoen euro de grootste subsidie. De tweede stad van Drenthe wil onder meer een groener en compacter stadscentrum realiseren en een regeling opzetten voor verhuizingen naar en transformatie van de binnenstad. Hoogeveen en Meppel krijgen elk twee miljoen, onder meer om het aantal vierkante winkelmeters terug te brengen.

Het voorstel volgt op aanvragen uit de drie gemeenten, waarmee gedeputeerde Henk Brink blij zegt te zijn. “Dat er iets moet gebeuren om de binnensteden aantrekkelijk en toegankelijk te houden is duidelijk.” In totaal is er vanuit het Binnenstadsfonds dertien miljoen euro beschikbaar als cofinanciering voor de zeven steden en regionale verzorgingskernen Assen, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Roden, Beilen en Coevorden. Voorwaarde om voor daarvoor in aanmerking te komen, is dat de gemeente voor ten minste hetzelfde bedrag bijdraagt.

Het Binnenstadsfonds werd begin dit jaar aangekondigd. Het doel is om plannen die leegstand bestrijden sneller van de grond komen. Naast de subsidie steunt de provincie die plannen met een extra bijdrage van maximaal 33 procent per project.