'Paddepoel-motie' moet zondagsboete van tafel krijgen

'Paddepoel-motie' moet zondagsboete van tafel krijgen

Kees van der Staaij en Lodewijk Asscher willen dat de regering op korte termijn in actie komt tegen de verplichte zondagsopening voor winkeliers. De voormannen van de SGP en PvdA hebben daarvoor een motie ingediend tijdens het debat over het regeerakkoord.

In de zogenoemde ‘Paddepoel-motie’ merken Van der Staaij en Asscher op dat winkeliers in diverse plaatsen onder dreiging van een dwangsom worden verplicht hun winkel op zondag open te stellen. Maatregelen die tot op heden zijn genomen om ‘winkelopenstellingsdwang’ te voorkomen zijn volgens hen niet effectief.

Winkeliers zouden volgens Van der Staaij en Asscher geen dwangsom moeten krijgen als ze op zondag hun deuren niet willen openen. Bovendien vinden ze dat ‘werkgevers en werknemers recht hebben op een goede balans tussen werk en privé’. De Tweede Kamer moet nog stemmen over de motie.

De motie is vernoemd naar de kwestie in het Groningse winkelcentrum Paddepoel. Dat is al meer dan een jaar het toneel is van een juridische strijd, doordat sommige winkeliers weigeren hun winkel op zondag te openen. De Vereniging van Eigenaren geeft vijfhonderd euro boete per keer dat ze hun winkel dichthouden. Een aantal ondernemers staat al voor tienduizenden euro’s in het krijt.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends