Gemeenten pleiten weer voor soepeler alcoholbeleid

Verschillende gemeenten willen winkeliers meer ruimte geven om alcoholische drank te schenken. Daartoe roepen zij het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn op om de Drank- en Horecawet te versoepelen. 

Onder meer Zwolle, Rotterdam, Zoetermeer en Den Haag staan achter de oproep. Die moet er onder meer toe leiden dat burgemeesters zelf ontheffingen kunnen verlenen voor nieuwe horeca- en retailconcepten, zegt een woordvoerder van de gemeente Zwolle tegen De Stentor. “Leg de bevoegdheid daar neer waar ook de verantwoording tot handhaving ligt.” Wel wijst ze erop dat nieuwe regels alleen gebruikt moeten worden voor ‘trendy totaalconcepten’, en niet om alcohol in winkels te normaliseren.

Om misbruik te voorkomen zouden retailers die horeca willen bedrijven een cursus sociale hygiëne moeten volgen en zou extra ingezet moeten worden op voorlichting. Bij de oproep hoort ook dat horecagelegenheden meer mogelijkheden moeten krijgen om retail te bedrijven.

Zwolle was eerder dit jaar een van de gemeenten die meedeed aan de landelijke pilot met het schenken van alcohol in winkels. De SlijtersUnie is daar fel op tegen en spande meerdere rechtszaken aan, waardoor de proef in sommige plaatsen werd stilgelegd. Verschillende gemeenten gaven de pilot, die in april werd afgerond, op eigen initiatief een vervolg.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!