Marks & Spencer versnelt winkelsluitingen

Marks & Spencer versnelt winkelsluitingen

Marks & Spencer gaat zijn zogenoemde rationalisatieprogramma versneld uitvoeren. Dat betekent dat de Britse retailer in hoger tempo winkels gaat sluiten, verkleinen of verhuizen.

Marks & Spencer voelt zich gesteund door recente sluitingen, waarbij de omzet meer dan verwacht bij andere vestigingen terechtkwam. Daarnaast verwacht de warenhuisketen dat het online marktaandeel sterk gaat oplopen. Een derde van de kledingomzet moet op middellange termijn via de webshop worden geboekt.

Het rationalisatieprogramma heeft betrekking op de vestigingen in het Verenigd Koninkrijk. De internationale activiteiten zijn de afgelopen maanden al flink op de schop gegaan. Alle 53 geplande winkelsluitingen in het buitenland zijn inmiddels achter de rug, waaronder in Amsterdam en Den Haag.
Marks & Spencer laat verder weten de expansie van winkels onder de vlag van Simply Food te vertragen. Alleen locaties met de hoogste rendementen komen nog in aanmerking voor een nieuwe foodzaak.

De Britse retailer zag zijn omzet in het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar met 2,6 procent oplopen naar 5,1 miljard pond. De winst voor belastingen viel echter met 5,3 procent terug tot 219,1 miljoen pond. Marks & Spencer gaat op zoek naar een nieuwe cfo, omdat Helen Weir heeft laten weten haar carrière buiten het bedrijf voort te willen zetten.

Reacties