Woonwinkels blijven groei versnellen

De omzet van woonretailers is in het derde kwartaal met 12,7 procent gegroeid. Over de eerste negen maanden loopt de branche nu negen procent voor op vorig jaar, blijkt uit de INretail Woonwinkelmonitor.

Keukenwinkels zagen hun omzet met 16,6 procent het hardst groeien, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 1,5 procent was. Ook meubelverkopers groeiden met 15,3 procent bovengemiddeld en dubbel zo hard als een kwartaal eerder. Gemengde woonwinkels noteerden 13,4 procent meer omzet en woningtextielzaken 7,3 procent.

Winkels op woonboulevards doen het met 10,6 procent groei wat minder dan retailers daarbuiten, die 14,5 procent stijging zagen. Gekeken naar het prijsniveau, doen winkels in het midden-lage segment het met bijna zeventien procent groei het best. Verkopers in het midden-hoge segment groeiden met 12,7 procent en spelers in het midden met net geen elf.

De branche profiteert van het hogere vertrouwen in de economie en de stijging van het aantal verhuizingen, zegt branchespecialist Bert Jan van der Stelt van INretail. Hij verwacht dat de eerder voorspelde omzetgroei van vijf procent over 2017 ruim wordt overtroffen. “Negen van de tien ondernemers verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal minimaal gelijk blijft, of groeit.”

RetailTrends