EU maakt definitief einde aan geoblocking

EU maakt definitief einde aan geoblocking

Europese webwinkels mogen consumenten uit andere EU-landen vanaf eind volgend jaar niet meer weigeren. De Europese Commissie, Europese Raad en het Europees Parlement bereikten maandagnacht een akkoord over een verbod op geoblocking.

De nieuwe regelgeving betekent ook dat webwinkels buitenlandse klanten niet meer mogen vragen een buitenlandse creditcard te gebruiken of verplichten tot een nationale betaalmethode. Ook worden consumenten niet meer omgeleid naar een andere site. Het betekent volgens de Europese Commissie een einde ‘ongeoorloofde discriminatie bij het online shoppen’. “De volgende stap is het verlagen van de prijzen van grensoverschrijdende pakketbezorging, die nog veel mensen weerhoudt producten in andere landen te kopen”, zegt eurocommissaris Elzbieta Bienkowska. 

In de praktijk blijven er belemmeringen bij het crossborder shoppen bestaan. Zo is er geen leverplicht voor webwinkeliers opgenomen, zodat consumenten hun bestelling zelf moeten ophalen als de webshop geen bezorgoptie biedt. Voor kleinere verkopers zou een bezorgplicht een te grote financiële last betekenen.

De EU-lidstaten kwamen een jaar geleden al onderling tot een akkoord om geoblocking onmogelijk te maken. De stap is volgens de Commissie een onderdeel naar de ambitie van één digitale markt binnen de EU.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!