H&M laat winkelmedewerkers in Nijmegen en Apeldoorn opnieuw solliciteren op hun functie bij de opening van nieuwe vestigingen. Het personeel spreekt van een ‘stoelendans’ en weigert hieraan mee te werken.

H&M sluit in Apeldoorn twee kleinere filialen en vervangt die volgend jaar door één grotere. In Nijmegen gaat één van de drie vestigingen dicht. Het gaat om respectievelijk 25 en tien werknemers die niet automatisch mee kunnen verhuizen, maar opnieuw moeten solliciteren. Het personeel in Apeldoorn heeft in een aangetekende brief laten weten dit niet te doen en de directie uitgenodigd voor een gesprek, maar die ging daar niet op in.

De werkwijze van H&M is volgens FNV-bestuurder Jethro Warbroek een ‘verkapte reorganisatie’. Wel heeft de modeketen volgens hem naar aanleiding van de brief aangegeven dat iedereen in dienst blijft. "Het feit dat H&M van plan is nieuwe vestigingen te openen, betekent volgens mij dat iedereen gewoon mee kan naar de nieuwe winkels", stelt Warbroek.

Een woordvoerder van H&M ontkent tegenover Omroep Gelderland dat de directie niet in gesprek wilde met het personeel. “De collega's uit de winkel zijn uitgebreid persoonlijk geïnformeerd”, stelt zij. De modeketen is volgens haar een ‘democratisch bedrijf’, wat betekent dat iedereen binnen H&M de kans krijgt op beschikbare functies in nieuwe winkels te reageren. “Voor de collega's die een vast dienstverband hebben, bestaat er geen enkele reden om ervan uit te gaan dat dit verbroken wordt.”