H&M heeft zijn wereldwijde omzet dit jaar met vier procent zien toenemen tot omgerekend ruim 23 miljard euro. In het vierde kwartaal liep de omzet echter met vier procent terug.

De omzetontwikkeling in het vierde kwartaal lag sterk onder de eigen verwachting. Terwijl de onlineverkopen zich positief bleven ontwikkelen, vielen de drie maanden tot en met november tegen voor de fysieke winkels van H&M. Volgens de Zweedse modeketen is dat te wijten aan de ‘uitdagende marktsituatie’, die tot minder winkelbezoekers heeft geleid.

H&M kondigt als gevolg van de ontwikkelingen aan meer winkels te sluiten en minder te openen. In ons land sluit de retailer onder meer twee vestigingen in Apeldoorn en vervangt die door één grotere. Ook gaat in Nijmegen een van de drie filialen op slot. Specifieke cijfers over Nederland zijn niet bekendgemaakt. Eerder werd al duidelijk dat H&M zijn omzet in ons land in het eerste halfjaar met drie procent zag dalen. De retailer publiceert zijn volledige jaarverslag eind januari.

H&M opent komend voorjaar in Amsterdam de eerste winkel van zijn formule Arket in ons land. De moderetailer is bovendien al bezig met de ontwikkeling van een nieuw retailmerk, dat volgend jaar moet worden gelanceerd.