'Intertoys en Bart Smit moeten er samen uitkomen'

'Intertoys en Bart Smit moeten er samen uitkomen'

De franchisenemers van Intertoys en de bedrijfsleiding moeten hun conflict over ‘oneerlijke concurrentie’ door Bart Smit samen oplossen. Daarvoor hebben zij tot eind januari de tijd, zo heeft de rechter volgens Het Financieele Dagblad dinsdag besloten.

Drie Intertoys-ondernemers maakten de gang naar de rechter, omdat nabijgelegen Bart Smit-winkels te veel op Intertoys zouden zijn gaan lijken. Ook zouden die winkels beter bevoorraad worden. Hoofd operations & franchise Paul Jansen van Intertoys ontkende dat in de rechtbank. De twaalf overgebleven Bart Smit-winkels worden volgens hem wel vanuit een ander distributiecentrum beleverd, wat ‘soms een voordeel en soms een nadeel kan zijn’.

Veel Bart Smit-winkels in de zogeheten ‘overlapgebieden’ zijn volgens Jansen al gesloten, maar dat is niet altijd een optie. Zo kunnen vestigingen waarvoor langjarige huurcontracten lopen niet zomaar gesloten worden en blijven die soms bij zwaar verlies nog open. Dat de winkels meer op elkaar zijn gaan lijken, komt volgens Jansen doordat de Bart Smit-vestigingen ‘zijn aangepast op de wensen van nu’.

Beide partijen accepteerden het besluit van de rechter. De Intertoys-ondernemers lagen al vaker overhoop met het hun moederbedrijf over de ombouw van Bart Smit-winkels. Ook luidden ze recent de noodklok over ‘concurrentie in eigen webshop’ door het toelaten van externe verkopers.
 

Reacties