FonQ draait opnieuw miljoenenverlies

FonQ was in het afgelopen boekjaar onder de streep goed voor een verlies van 5,8 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening over de periode tot en met eind maart 2017, die recent is opgesteld. Een boekjaar eerder bedroeg het verlies nog 3,3 miljoen euro.

De Nederlandse webwinkel, die deze week het afscheid van ceo Joost Wels aankondigde, boekte een jaaromzet van 75,7 miljoen euro. Dat is een toename van achttien procent. FonQ profiteerde volgens Wels van een bekendere merknaam, een stabiel groeiende markt en een uitbreiding van het assortiment.

FonQ zag zijn brutomarge met een procentpunt toenemen naar 33 procent. Doordat de kosten flink opliepen, liep het bedrijfsresultaat verder terug naar 6,9 miljoen euro negatief. Vooral de personeelskosten namen flink toe, van 8,6 naar 14,3 miljoen euro. FonQ telde het afgelopen boekjaar in fte gemiddeld 251 medewerkers, tegen 205 een jaar eerder.

Wels spreekt in het jaarverslag van ‘een bijzonder jaar’ voor FonQ. Niet alleen mocht hij het stokje overnemen van oprichter Patrick Kerssemakers, ook werd de webwinkel door RFS verkocht aan AJS Holdings, de investeringsmaatschappij van voormalig grootaandeelhouder en commissaris Ad Scheepbouwer. Hoeveel er voor de overname is betaald, is onbekend. Wel blijkt uit het jaarverslag dat de aandeelhouders het afgelopen boekjaar 15,5 miljoen euro hebben bijgestort, terwijl RFS de kas met 4,8 miljoen euro heeft gespekt.

Samen met de nieuwe aandeelhouder zijn diverse nieuwe strategische projecten opgestart, die fonQ de komende jaren volgens Wels ‘nog relevanter en inspirerender’ moeten maken. Zo wordt onder meer geïnvesteerd in IT, specialistisch personeel en een vaste inrichting in België om de markt beter te kunnen veroveren. Over het openen van winkels wordt in het jaarverslag niet gesproken. Die plannen zijn volgens een woordvoerder van het bedrijf uitgesteld.

Wels neemt eind deze maand afscheid als ceo. Zijn taken worden op interim-basis overgenomen door voormalig bol.com-directeur Michel Schaeffer.

Lees op RetailTrends meer over de ontwikkelingen bij fonQ.

Reacties 1


Nadine Berghuis 20 nov, 19:21

Fonq al een week niet bereikbaar, wellicht failliet?.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!