Winkeliers mogen straks zelf hun openingstijden bepalen. Het kabinet werkt aan wettelijke regels tegen verplichte openstelling, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe regels moeten een gedwongen opening van winkels zoveel mogelijk voorkomen. Zo is het straks niet mogelijk dat ondernemers ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen, omdat een Vereniging van Eigenaren (VvE) dat eenzijdig heeft besloten. Ze riskeren dan niet langer een boete als ze zich niet aan de nieuwe tijden houden.

De maatregelen lijken vooral een antwoord op de langlopende juridische strijd in het Groningse winkelcentrum Paddepoel, waar ondernemers voor duizenden euro’s aan boetes hebben openstaan. De VvE eist daar dat winkeliers meedoen met zondagsopeningen en koopavonden.

Als een winkelier en verhuurder samen zijn overeengekomen dat een winkel bijvoorbeeld op koopavond open moet zijn, moet de winkelier zich daar wel aan houden. “Dan geldt: afspraak is afspraak”, aldus Keijzer.