Kabinet in actie tegen verplichte winkelopening

Winkeliers mogen straks zelf hun openingstijden bepalen. Het kabinet werkt aan wettelijke regels tegen verplichte openstelling, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe regels moeten een gedwongen opening van winkels zoveel mogelijk voorkomen. Zo is het straks niet mogelijk dat ondernemers ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen, omdat een Vereniging van Eigenaren (VvE) dat eenzijdig heeft besloten. Ze riskeren dan niet langer een boete als ze zich niet aan de nieuwe tijden houden.

De maatregelen lijken vooral een antwoord op de langlopende juridische strijd in het Groningse winkelcentrum Paddepoel, waar ondernemers voor duizenden euro’s aan boetes hebben openstaan. De VvE eist daar dat winkeliers meedoen met zondagsopeningen en koopavonden.

Als een winkelier en verhuurder samen zijn overeengekomen dat een winkel bijvoorbeeld op koopavond open moet zijn, moet de winkelier zich daar wel aan houden. “Dan geldt: afspraak is afspraak”, aldus Keijzer.

Reacties 1


Reinder Koornstra 29 jan, 12:51

Natuurlijk moet het niet mogelijk zijn winkeliers zomaar een collega verplichten zijn winkel te openen omdat de meerderheid dat wil. Even natuurlijk vormt elke gesloten winkel tijdens de openstelling een verstoring van het winkelbeeld voor de klant. Kortom, de keus van de ene retailer benadeelt de andere retailers wel degelijk!
Ömgekeerd betekent dit dat de grote winkelketens (die het liefst 24/7 open zouden willen zin, moeten oppassen een dergelijke openstelling er uit eigen belang door te drukken (zoals bij Paddepoel is gebeurd) omdat dit voor veel kleine winkeliers, om uiteenlopende redenen, voor problemen zorgt. Democratie is nu eenmaal een bezigheid waarin de meerderheid beslist, REKENING HOUDEND met de belangen van de minderheid. Dat laatste wordt door de grote marktpartijen gewoonlijk compleet genegeerd.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!