IKEA-oprichter Ingvar Kamprad overleden

IKEA-oprichter Ingvar Kamprad overleden

Ingvar Kamprad is zaterdag in zijn huis in het Zweedse Småland overleden. De oprichter van IKEA stierf op 91-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie, zo heeft de meubelketen bekendgemaakt.

Kamprad richtte IKEA, waarvan de naam verwijst naar zijn initialen, in 1943 op. De eerste winkel opende hij in zijn woonplaats Älmhult, waar nog altijd de ontwerpen van de retailer gemaakt worden. De oprichter bleef tot 1988 aan als algemeen directeur van IKEA en bleef daarna als adviseur betrokken. 

Tot 2013 bleef Kamprad nog bestuursvoorzitter van het in Delft gevestigde Inter IKEA, dat het handelsmerk van de winkelketen bezit. Daarna droeg hij de leiding daarvan over aan zijn zoons. Tot op hoge leeftijd zou hij nog regelmatig winkels bezoeken en bijpraten met de leiding.

Kamprad verhuisde in de jaren zeventig naar Zwitserland, maar woonde de laatste jaren weer in Älmhult, waar hij na een kort ziekbed overleed. “In de geest van wat Ivar begon, blijven we groeien en voortbouwen op zijn sterke fundament”, reageert de huidige ceo Jesper Brodin op zijn overlijden. Kamprad wordt onder meer vereerd in het IKEA-museum in Älmult, waar diverse relikwieën uit zijn leven zijn tentoongesteld.

 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!