Voormalig Tuunte-personeel krijgt nul op het rekest

De nieuwe eigenaren van Tuunte hoeven voormalige werknemers niet opnieuw in dienst te nemen of een ontslagvergoeding te betalen. Daarmee zijn alle eisen van ongeveer honderd oud-medewerkers afgewezen, zo heeft de rechtbank in Zutphen besloten.

Meer dan honderd ontslagen werknemers zijn eind vorig jaar een procedure gestart. Zij voerden aan dat bestuurders van Tuunte en de latere nieuwe eigenaren al voor het faillissement contact hebben gehad over een overname. Daardoor was volgens vakbond CNV en de werknemers sprake van een vooropgezet plan. De kantonrechter neemt aan dat er inderdaad al voor het faillissement contact is geweest en dat de nieuwe eigenaren in de winkels hebben rondgekeken, maar oordeelt dat dit een gebruikelijke gang van zaken is. De nieuwe eigenaren hoeven de oud-werknemers daarom niet in dienst te nemen.

Omdat de curator de arbeidsovereenkomsten volgens de wettelijke regels opgezegd en er sprake was van een faillissement, hoeft Tuunte ook geen ontslagvergoedingen te betalen aan oud-werknemers. Ook het laatste bezwaar van het personeel – dat sprake is geweest van leeftijdsdiscriminatie – wijst de rechter van de hand. Als er al verboden onderscheid naar leeftijd is gemaakt bij het aannemen van nieuw personeel, betekent dat nog niet dat de ontslagen werknemers alsnog weer in dienst zouden moeten komen, zo oordeelt hij.

Vakbond CNV reageert teleurgesteld op de uitspraak en pleit voor nieuwe faillissementswetgeving. Daarbij zou een voorbeeld moeten worden genomen aan de regels in België, zegt bestuurder Roos Rahimi. “Daar mag een ondernemer zich na een faillissement voorlopig niet meer vertonen als ondernemer.”
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!