'Economische rol Nederlandse franchisers blijft achter'

'Economische rol Nederlandse franchisers blijft achter'

De economische impact van franchisenemers is in Nederland aanmerkelijk lager dan in landen waar zij meer bescherming genieten. Dat blijkt uit een onderzoek van Panteia in opdracht van Vakcentrum.

De directe en indirecte impact van franchisenemers in Nederland is bijna drie procent van het bruto binnenlands product. Daarmee scoort Nederland aanmerkelijk lager dan landen als de Verenigde Staten en Australië, waar die percentages op 7,4 en 10,8 procent liggen. Die landen hebben een stringente franchiseregulering, wat volgens het onderzoek bijdraagt aan het economisch functioneren. De vorig jaar ingevoerde Nederlandse Franchise Code is nog altijd niet wettelijk verankerd.

Franchisenemers in Nederland zijn goed voor een totale omzet van 53,5 miljard euro en 33 duizend vestigingen. De automotivebranche is het grootst met 23 miljard euro, gevolgd door supermarkten met dertien miljard. In beide branches zijn franchisenemers goed voor een derde van de totale brancheomzet. 

Het rapport is dinsdag aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat. Staatssecretaris Keijzer heeft vorige week toegezegd met regelgeving te komen om de machtsongelijkheid tussen franchisenemers en franchisegevers te beëindigen. Franchisenemers Netwerk Nederland rekent erop dat de NFC dan wettelijk wordt verankerd. 
 

Reacties 1


Ton Bos 14 feb, 11:03

Ben benieuwd of Boris van der Ham (directeur NFV), net als in de fase van de kabinetsformatie, er in zal slagen de staatssecretaris op andere gedachten te brengen. Wonderlijk dat een partij als D'66, die volgens mij geen verstand heeft van dit ingewikkelde onderwerp, zich voor zijn karretje laat spannen. Het is potsierlijk te zien dat voor- en tegenstanders van de wettelijke verankering van de NFC zich in het 'eindspel' laten vertegenwoordigen door ex politici. Gelukkig zijn de betrokken ambtenaren (2 topvrouwen) wel terzake kundig en mag worden verwacht dat er uiteindelijk wetgeving komt die recht doet aan de belangen van franchisegevers en franchisenemers.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!