'HEMA verliest kort geding van franchisers'

HEMA mag het geld dat bestemd is voor de kosten van internetverkopen voorlopig niet inhouden bij zijn franchisenemers. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald in een kort geding, schrijft De Financiële Telegraaf.

HEMA trof ruim twee jaar terug al een schikking met zijn franchisenemers over de verdeling van leveranciersbijdragen. De winkelketen zou 23 miljoen euro terugbetalen, maar besloot een jaar later daar ongeveer 5,2 miljoen euro van in te houden als bijdrage in de kosten voor e-commerce. Belangenclub VAB van de franchisers weigert dit, omdat volgens de vereniging eerst de afspraken op het gebied van e-commerce zouden worden geëvalueerd en HEMA de kosten daarvoor zou onderbouwen. De retailer zou ook een te grote bijdrage vragen.

HEMA heeft op zin beurt de belangenclub gediskwalificeerd als gesprekspartner, omdat het bestuur zich te veel met het verleden en te weinig met de toekomst bezighoudt. De franchisecontracten zijn opgemaakt voor de opkomst van e-commerce en zijn volgens de winkelketen ‘niet van deze tijd’. Franchisenemers zouden wel willen profiteren van de internetverkopen, maar er niet aan mee willen betalen.

De rechter is het met de VAB eens dat de controle op de rekeningen vanuit HEMA niet mogelijk was. Binnenkort volgt een uitspraak van een bodemrechter in de kwestie over de onlinevergoeding. Onlangs werd ook bekend dat de belangenclub in een tweede rechtszaak eist dat HEMA de franchiseovereenkomsten voor kleine vestigingen verlengt. De retailer zou hebben laten weten die contracten te beëindigen, omdat het deze winkels mogelijk zelf wil exploiteren. VAB stelt dat dit een represaille is voor het aanspannen van de eerste rechtszaak, maar HEMA ontkent dat.

Reacties 1


Ton Bos 7 mrt, 11:46

Wat een drama! Wat eens het voorbeeld was voor franchisend NL is sinds een aantal jaren een relationele puinhoop. Alle betrokkenen lopen schade op en er is vooralsnog geen uitzicht op een oplossing. Externe hulp en arbitrage lijken nog de enige uitweg. Wellicht kan een beroep worden gedaan op voormalige directieleden die goed met ondernemers kunnen omgaan ( Jaap Lagerweij?, Jan Kessels? of exPraxis en ex Plus directeur Jan Ferwerda?
Parallel aan dit traject is een nieuwe overlegstructuur nodig, waarbij andere mensen aan tafel komen, die bereid en in staat zijn oplossingsgericht te werk te gaan. Er staan grote belangen op het spel. Denk aan de duizenden werknemers en de noodzaak zsm een nieuwe moeder te vinden voor Hema. Het bederven van het eigen eten heeft nu lang genoeg geduurd!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!