Statiegeld op plastic flesjes ophanden

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft met het bedrijfsleven en gemeenten afspraken gemaakt om de plasticsoep aan te pakken. In het najaar van 2020 moet er moet zeventig tot negentig procent minder plastic flesjes in het zwerfaval zitten en negentig procent van de flessen worden hergebruikt, anders wordt er statiegeld ingevoerd.

De uitbreiding van het statiegeldsysteem staat voor 1 januari 2021 gepland. Daarbij gaat het om tien tot vijftien cent voor plastic flessen tot een liter. De voorbereidingen op de wetgeving worden nu in gang gezet, zegt Van Veldhoven. “Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken.”

De staatssecretaris legt de verantwoordelijkheid voor het hergebruik van de verpakkingen neer bij de producenten. Producenten die moeilijker te recyclen verpakkingen gebruiken moeten meer meebetalen aan het opruimen van zwerfafval. Fabrikanten die goed bezig zijn, betalen minder. Van Veldhoven gaat hierover verder in gesprek met het bedrijfsleven. 

Bij een eventuele invoering worden kleine winkeliers volgens het ministerie ontlast. Over statiegeld op blikjes wordt niet gesproken. Bijna alle supermarktketens in ons land zijn tegen de uitbreiding van het statiegeldsysteem. Alleen Ekoplaza spreekt zich expliciet als voorstander uit, terwijl Aldi en Lidl een neutraal standpunt innemen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!