Doe-het-zelfbranche opnieuw lang zonder cao

Doe-het-zelfbranche opnieuw lang zonder cao

De vakbonden hebben het loonbod van werkgevers in de doe-het-zelfbranche afgewezen. FNV en CNV willen dat medewerkers profiteren van de stijgende omzetten en winsten bij organisaties als Intergamma en zijn een petitie gestart.

De oude cao is in mei vorig jaar afgelopen. De werkgevers bieden twee procent meer loon vanaf 1 mei 2018 en 1,75 procent vanaf 1 mei 2019. Tussen mei 2017 tot en met 2018 – de periode zonder cao – krijgen werknemers er niets bij.

FNV-bestuurder Marian Beldsnijder noemt de opstelling van werkgevers ‘onbegrijpelijk’. De loonsverhoging wordt volgens haar betaald door de zondags- en feestdagentoeslagen te verlagen. “Dit is een veel te mager loonbod voor een toch al broodmagere cao”, stelt zij. De vakbonden mikken op een loonsverhoging van vier procent over twee jaar, waarbij de toeslagen intact blijven.

De vakbonden zijn een petitie om werkgevers in de doe-het-zelfbranche op te roepen met een ‘passende’ loonsverhoging te komen. Het is niet voor het eerst dat de sector lange tijd zonder cao zit. Voor de laatste cao duurde het bijna tweeënhalf jaar tot er een akkoord lag. De cao geldt voor zo'n achttienduizend werknemers.

RetailTrends