'Dhz-markt gaat door noodzakelijke consolidatie'

'Dhz-markt gaat door noodzakelijke consolidatie'

Het aantal bouwmarkten in Nederland is de afgelopen jaren flink gedaald en zal nog verder afnemen. Die verwachting spreken vertegenwoordigers van Intergamma en Toolstation uit in het FD.

Het Britse Toolstation heeft momenteel 22 winkels in Nederland en opent er binnen drie maanden nog drie. Toch verwacht directeur Darrin Murray dat het aantal winkels in de branche de komende jaren zal afnemen. “De markt gaat door een noodzakelijke consolidatie”, stelt hij, onder meer verwijzend naar het faillissement van het Duitse Praktiker enkele jaren terug. Ook Intergamma verwacht dat het aantal vierkante meters ‘ergens in de markt de komende jaren zal afnemen’, aldus een woordvoerder.

Kluswijs ziet juist nog ruimte voor forse uitbreiding. De formule kwam in 2011 voort uit de voormalige Doeland-keten en heeft momenteel 35 winkels in ons land, maar wil naar landelijke dekking. “Dat zijn zo’n honderd winkels”, aldus directeur Hans Hortensius.

De markt staat zowel onder druk als gevolg van buitenlandse en online concurrentie. Zo groeit de omzet van tuin- en klusspullen bij bol.com volgens een woordvoerder harder dan de webwinkel als geheel. Karwei-directeur Machiel van der Sluis zei eerder al tegenover RetailTrends te verwachten zo’n twintig winkels te sluiten, als gevolg van het groeiende onlineaandeel.


 

RetailTrends