Franchisecode toch niet wettelijk verankerd

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken komt dit jaar met eigen regelgeving om de positie van franchisenemers te versterken. Het plan om de Nederlandse Franchise Code (NFC) wettelijk vast te leggen is daarmee van de baan, schrijft Bakkerswereld.

Voormalig minister van Economische Zaken Henk Kamp kondigde vorig jaar aan de franchisecode verplicht te stellen, maar stuitte op fel verzet van franchisegevers. “Partijen komen er niet uit met elkaar en daarom gaat de staatssecretaris zelf inhoudelijke regels vastleggen in een Algemene Maatregel van Bestuur”, zegt een woordvoerder van het ministerie. 

Franchisegevers lieten eerder weten wel voorstander te zijn van zelfregulering op basis van een code, maar zien geen draagvlak voor wettelijke verankering.  Directeur Jos Burgers van de Nederlandse Franchisevereniging is blij dat de NFC van tafel is, omdat die volgens hem ‘een hoog bemoeigehalte’ had. “Het is geen goede code, kennelijk vindt de staatssecretaris dat ook.”

Tijdens een rondetafelgesprek van franchisegevers werd vorig jaar gesteld dat het onverantwoord is de NFC wettelijk te verankeren. Zo betoogde Jumbo dat franchise alleen succesvol kan zijn bij een ‘constructieve samenwerking’ tussen franchisenemer en franchisegever. Innovatie en groei zouden worden geremd bij een wettelijke verankering van de franchisecode.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!