'Fors meer koopzondagen na verkiezingen'

'Fors meer koopzondagen na verkiezingen'

Een meerderheid van zo’n 65 procent van de gemeentelijke politieke partijen wil de openingstijden voor winkeliers versoepelen. Vooral gemeenten waar nu nauwelijks koopzondagen worden toegestaan zullen dat na de verkiezingen merken, blijkt uit een analyse van lokale verkiezingsprogramma’s door Detailhandel Nederland.

Van de 72 partijen die iets zeggen over winkeltijden, spreken zich 49 uit voor verruiming. VVD en D66 profileren zich het meest als partijen die openingstijden willen verruimen. Naast koopzondagen in gemeenten waar die minder frequent wordt toegestaan, pleiten zij ook voor mogelijkheden om op zondagochtend of ’s avonds laat te openen. Ook lokale partijen kiezen vaak een standpunt ten gunste van openingstijden. Daarnaast is CDA vaker voor dan tegen verruiming, terwijl het vrijwel alleen de SGP en ChristenUnie zijn die overwegend tegen zijn.

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart slinkt het aantal gemeenten dat eerst nog principieel tegen de koopzondag was, verwacht de winkeliersorganisatie. Voorbeelden zijn plaatsen als Zwolle, Harderwijk, Smallingerland en Huizen. Ook in steden en dorpen waar al mogelijkheden zijn voor koopzondagen, worden deze verder verruimd. Directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland spreekt van ‘fantastisch nieuws voor de consument’. “Zeker in een tijd dat consumenten online kunnen kopen, is de mogelijkheid om open te kunnen als de klant dat wil noodzakelijk.” 

Detailhandel Nederland pleit verder voor verruiming van openingstijden op feestdagen en zondagochtend. Ook ligt volgens de vereniging nog een uitdaging in ‘het speelveld’, waarmee bedoeld wordt dat soms alleen bepaalde typen winkels open mogen.

Nederland telt nog 53 gemeenten waar alle winkels iedere zondag gesloten zijn, bleek onlangs nog uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad. Vijf jaar geleden was in een meerderheid van de gemeenten nog geen of een beperkt aantal koopzondagen toegestaan. Buiten de bible belt is een wekelijkse zondagsopenstelling inmiddels al vaak de standaard.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!