Detailhandel pleit voor aanvalsplan: 'Criminaliteit neemt juist toe'

Detailhandel pleit voor aanvalsplan: 'Criminaliteit neemt juist toe'

Detailhandel Nederland pleit voor een ‘Aanvalsplan Winkeldiefstal’ om criminaliteit tegen te gaan. Het verschil tussen de winkeldiefstallen die politie onder ogen krijgt en de werkelijkheid wordt steeds groter, stelt de organisatie op basis van een steekproef onder winkeliers.

Het aantal winkeldiefstallen is tussen 2015 en 2017 volgens het CBS met zeven procent gedaald. Detailhandel Nederland constateerde in diezelfde periode juist een stijging van vijf procent. Winkeliers doen volgens de organisatie steeds minder aangifte, omdat er geen vertrouwen is in de aanpak door de politie. “Winkeldiefstal lijkt misschien een klein vergrijp, maar de daders zijn vaak lid van bendes of ontwikkelen zich tot zware criminelen”, aldus secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg.

De officiële aangiftecijfers per gemeente zouden ‘onverklaarbare verschillen’ laten zien, met dalingen van twintig procent in plaatsen als Rotterdam en Breda. Winkeliers worden juist in grote steden met veel diefstallen geconfronteerd, zegt Van Steeg. "De officiële cijfers schieten alle kanten op en hebben wat ons betreft nauwelijks nog waarde.”

Met het aanvalsplan wil Detailhandel Nederland onder meer dat gemeenten een winkeldiefstalmonitor bijhouden, met daarin de aanrijtijden van de politie. Ook moet het doen van aangifte worden vereenvoudigd en gedigitaliseerd. 

Detailhandel Nederland waarschuwde onlangs ook al voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen. De brancheorganisatie bezorgd over nieuwe vormen van geweld en een gebrek aan politiecapaciteit.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!