Van Bommel achter brandbrief om ondernemerschap

Een groep ondernemers stelt dat het huidige kabinetsbeleid ondernemers straft en ontmoedigt met hoge belastingen en lastige regels. In een open brief aan premier Mark Rutte eisen ze een ‘positieve ondernemersagenda’.

De brandbrief is onder meer afkomstig van algemeen directeur Reynier van Bommel van de gelijknamige schoenenfabriek. Ook de ceo’s van onder meer Van Wijhe Verf en VDL Groep en VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de brief ondertekend.

De ondernemers schrijven dat ‘de overheid het ondernemerschap niet in de kiem mag smoren’. Ze beklagen zich onder meer over het plan om het belastingtarief voor directeur-grootaandeelhouders te verhogen van 25 naar 28,5 procent, wat ‘een boete op ondernemen’ zou zijn. Verder wordt het inhuren van flexkrachten duurder gemaakt ‘zonder uitzicht te bieden op een werkbare ontslagwetgeving en een reële loondoorbetaling bij ziekte’.

Verder voelen veel ondernemers zich de ‘melkkoe van de gemeentebegroting’. Zo zou de belasting voor lokale ondernemers met vijf procent omhoog zijn gegaan, bovenop de lokale heffingen, terrasvergunningen en precariorechten. Ook zou de gemeente vaak te laat betalen en vallen de ondernemers over een nieuw register, waar ze voortaan verplicht privacygevoelige informatie moeten opslaan.

Reacties 1


Reinder Koornstra 23 mrt, 17:31

Kijk eens even: Elke ondernemer, nét als alle andere organisaties, de overheid zelf, én elke Nederlandse burger, is vrij om te doen en te laten wat hij of zij wil, BINNEN de randvoorwaarden die de wet stelt.
We hebben net met de nieuwe 'sleepwet' gezien dat ook de overheid zelf wordt geremd door die wet, en elke politieman zal hetzelfde zeggen.
Het is natuurlijk klinkklare onzin, dus framing, ook maar te suggereren dat alleen ondernemers in hun handelen door de gestelde randvoorwaarden worden beperkt. Dát worden we allemaal.
De bedoeling is natuurlijk dat de zwakkeren worden beschermd tegen de sterkeren, en dat vinden we allemaal heel goed, op het (onvoorspelbare) moment dat we zelf 'zwakkere' worden. Het is natuurlijk niet voor niets dat middelgrote bedrijven als Van Bommel dit soort brieven schrijven. Als grote bedrijven als Unilever en Philips die schrijven zegt iedereen: "Nou ja"
En als ABN-AMRO dat zou doen.......

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!