Verkooptrends Bol.com

Nederlanders gaan zich steeds meer op het eigen individu richtten. Deze trend constateert bol.com aan de hand van de eigen verkopen. Aandacht voor diepgang en tegelijkertijd zelfontplooiing is te zien aan de enorme groei in vraag naar psychologieboeken. In 2005 was dat 86 procent meer dan vorig jaar.

Ook uit de sterk groeiende vraag naar designapparatuur op het gebied van elektronica blijkt dat we meer aandacht voor onszelf en ons imago hebben. Prijs versus kwaliteit is niet langer de belangrijkste afweging bij een aanschaf, want een MP3-speler is in 2005 een lifestylestatement geworden.

In de categorie scheurkalenders staat maakbaarheid centraal. De best verkochte kalenders zijn: 'de Coachingkalender', 'de Reiki kalender', 'Bereik je ideale gewicht' en 'This diary will change your life'. Op muzikaal gebied ondersteunt de rustige muziek van Katie Melua de zich ontplooiende mens. In de laatste maanden van 2005 was zij de absolute bestseller in de muziekwinkel van bol.com.

"Het lijkt erop dat Nederlanders niet meer mee willen in de 'doe-maar-gewoon-cultuur'", zegt Daniel Ropers, directeur van bol.com. "De populaire producten in 2005 onderschrijven die stelling. De focus is verschoven naar aandacht op het individu en wat hij of zij voor zichzelf kan doen. Mensen willen hun eigen denken doorgronden of gewoontes veranderen. Als dat in 2006 doorzet, zou het wel eens een jaar kunnen worden waarin positivisme centraal staat."

Andere trends 2005:
- Revival van de Nederlandse artiest:
o In de top 5 van best verkochte cd's staan Anouk, Guus Meeuwis en Kane
o In 2005 stijging van meer dan 40 procent van cd’s van Nederlandse artiesten
- Goede blijft behouden:
o Sterk gestegen verkoop van bordspellen tonen dat thuis met familie en vrienden populairder is dan ooit
- Wijziging in spelling:
o Woordenboekenverkopen met 350 procent gestegen ten opzichte van 2004

Sinds de start in maart 1999 van bol.com in Nederland zijn meer dan 8 miljoen bestellingen afgeleverd. Van de ruim 4 miljoen online kopers in Nederland zijn er 1,8 miljoen klant bij bol.com. Bol.com is daarmee marktleider op het gebied van online verkoop van mediaproducten en de grootste internetwinkel van Nederland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!