'Verkoop van HEMA verloopt stroef'

'Verkoop van HEMA verloopt stroef'

Eigenaar Lion Capital worstelt opnieuw met de verkoop van HEMA. Overgebleven potentiële kopers vinden dat Lion Capital te rooskleurige prognoses afgeeft en daardoor een te hoge prijs vraagt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van diverse bronnen die op de hoogte zijn van het verkoopproces.

HEMA werd afgelopen september voor de derde keer in de etalage gezet. Begin dit jaar zouden slechts twee gegadigden zijn doorgedrongen naar de tweede ronde. Daarbij gaat het om de Britse investeerder Clayton Dubilier & Rice en een consortium van Gilde en Alpinvest. Lion Capital zou minstens een miljard euro willen vangen voor HEMA.

De onderhandelingen staan op een laag pitje, omdat de potentiële kopers vraagtekens plaatsen bij de kracht van het herstel van de retailer. De groei van HEMA zou gepaard gaan met de groei van de economie, waardoor het de vraag is hoe de winkelketen reageert als de economie straks weer inzakt. Verder loopt een gegadigde aan tegen de schuld van HEMA, die twee jaar alleen tegen een fikse boete vervroegd afgelost kan worden.

Topman Tjeerd Jegen liet eerder doorschemeren dat ook een beursgang voor HEMA tot de mogelijkheden behoort. Rond de zomer verwacht de winkelketen een update te kunnen geven over het verkoopproces.

Reacties 4


Seb Seb 11 apr, 10:42

Ik blijf het een perfecte match vinden voor Ahold Delhaize, zeker nu het merendeel van de Nederlandse HEMA filialen vernieuwd zijn. Enkel al op het gebied van synergie qua inkoop en online is er veel winst te behalen. Voor Bol.com zou het assortiment van HEMA wel eens één van de best verkopende kunnen worden. Andersom zou HEMA een geweldig netwerk toevoegen aan Bol.com ophaalpunten.

Qua internationale geografie past HEMA óók ideaal bij Ahold Delhaize, bovendien zit HEMA op A locaties in de binnenstad. Binnen HEMA kan bovendien het aandeel food ook nog een stuk vergroot worden, zeker met het nieuwe 'Lekker HEMA' concept, wat voor Ahold Delhaize een directe concurrent voor Jumbo/La Place zou zijn!


Peter Jansen 11 apr, 12:08

Albert Heijn kan gewoon alleen verder en heeft geen HEMA nodig omdat de HEMA iemand nodig heeft.
In 2007 heeft AH zelfs overwogen om alleen verder te gaan en uit de AHOLD te stappen toen al die problemen waren, en waarom Moberg kwam.

En dat Food... Hoeveel Food heeft Nederland nodig? Alles moet maar met Food zijn... Een beetje veel zou ik zeggen. Luchtkastelen.


Seb Seb 11 apr, 14:05

HEMA en AH zijn complementair aan elkaar, ik zie daarom je punt écht niet.

De crisis van Ahold, waarover jij spreekt, had er niets mee te maken dat AH overwoog om zelf alleen verder te gaan, AH = immers Ahold. Dit had enkel te maken met risicospreiding, het mogelijke faillissement of afsplitsing van de internationale tak.

Qua food, je heb duidelijk onder een steen gelegen de afgelopen jaren, het eetpatroon van de Nederlander is sterk aan het veranderen. Zowel in boodschappen als horeca. Shoppen is tegenwoordig een dagje uit. Logisch dat men daar met food concepten zich op richt. Uiteindelijk zullen bepaalde formules het niet meer redden.


Peter Jansen 11 apr, 16:45

eetsmakelijk

ga eens over de grens kijken (in Duitsland) en je ziet het verschil, zo wel qua prijs als bediening.

en nee ik lig niet onder een steen.

Albert Heijn dreigde in problemen te komen door een bestuursvoorzitter. Dit zou zo ernstig kunnen worden, dat het voortbestaan van Albert Heijn in gevaar kwam.
Toen werd overwogen om uit Ahold te stappen. Hetzelfde Ahold dat het Zweedse en Noorse supermarktketen voor 100% in de boeken had staan als eigendom, terwijl dit maar voor 50% was.

Overal wordt maar eten aangeboden. Het stikt er van. Misschien leuk voor de millinuels. Maar niet voor iedereen. En de prijzen zijn te hoog.
Maar deze generatie die denkt dat ze zo te kort komen, geven het geld maar uit en uit. Maakt ze niets uit.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!