Bliek Toys & Hobby heeft zijn uitbreidingsplannen voorlopig in de ijskast gezet. De speelgoedketen van voormalig Sabon-eigenaar Bob Ultee richt zich op zijn twee overgebleven winkels in Breda en Rotterdam. Dat laat Ultee weten tegenover RetailTrends.

Bliek Toys & Hobby kondigde twee jaar geleden nog aan snel naar vijftig winkels door te willen groeien. Sindsdien ging echter juist een winkel dicht en werd Ultee opgeschrikt door een faillissement. Daarbij ging het volgens de ondernemer om een oude vennootschap, waarbij de uitspraak later ‘met excuses van de rechtbank’ werd teruggedraaid. “De brieven werden naar een oud adres gestuurd en bovendien was het faillissement onterecht uitgesproken.” 

Ultee laat verder weten dat er op de achtergrond hard wordt gewerkt om de website van Bliek Toys & Hobby weer in de lucht te krijgen. De speelgoedbranche is volgens hem de vierde in Nederland markt als het gaat om het online omzetaandeel. Hij spreekt van een ‘grillige’ markt, waarbij speelgoed steeds vaker door andere retailers als branchevreemde product in de winkels wordt gelegd.

Typerend voor de grilligheid van de markt is misschien wel de beslissing van Blokker om het speelgoed uit zijn winkels te halen, om daar niet veel later weer op terug te komen. Bovendien stuntte de retailer tijdens de feestdagen met de prijzen, ondanks dat de marge ‘al veruit van optimaal is’, zegt Ultee. “En dan vervolgens klagen dat er geen winst wordt gemaakt. Je gaat de bloemen toch ook niet tijdens Valentijnsdag in de uitverkoop doen?”

Imaginarium
Een andere speelgoedketen met grotere plannen in Nederland heeft het niet gered. Imaginarium heeft zijn laatste winkel in Haarlem inmiddels gesloten. De Spaanse formule ging in 2012 in ons land van start om twee jaar later al eens op de fles te gaan. Na een afgeslankte doorstart is de stekker nu helemaal uit de Nederlandse organisatie getrokken.

Tegenover het afscheid van Imaginarium staat de aangekondigde komst van Smyths Toys. Lees op RetailTrends meer over de plannen van het Ierse familiebedrijf, dat de winkels van Toys’R’Us in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heeft overgenomen.