Grote Intergamma-franchiser dreigt met rechtszaak

Grote Intergamma-franchiser dreigt met rechtszaak

Bourrelier Group blijft zich verzetten tegen het plan van Intergamma om zijn grootste franchisenemer CRH uit te kopen. Het Franse concern, zelf de op één na grootste franchiser van het dhz-bedrijf, overweegt juridische stappen.

Bourrelier, het voormalige Bricorama, baat 75 winkels van Gamma en Karwei uit. Intergamma maakte begin dit jaar bekend de 156 winkels van het Ierse CRH over te nemen, maar Bourrelier is het niet eens met de voorwaarden waaronder dit gebeurt. Zo wordt van de overige franchisenemers van het bouwmarktconcern gevraagd bij te dragen in de vorm van kortingen van meer dan 45 procent op inkoopbonussen. Een meerderheid van de aandeelhouders keurde de zogeheten Guinness-transactie in februari al goed, maar dat duidt volgens de Fransen vooral op de dominante stemkracht van CRH.

Bourrelier heeft nu een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het leven geroepen, die volgende week plaatsvindt. De franchisenemer zegt van Intergamma nog altijd geen antwoord op ‘verschillende vragen’ te hebben gekregen en hoopt die daar te krijgen. Na de vergadering zal Bourrelier ‘niet aarzelen om alle nodige maatregelen te nemen om zijn belangen te beschermen’, zo klinkt het. Een gang naar de rechter wordt daarbij niet uitgesloten. De Fransen worden naar eigen zeggen door zeven andere franchisenemers gesteund in hun bezwaren.

Door het overnemen van 156 franchisewinkels schakelt Intergamma over van een pure franchiseorganisatie naar een gemengd model, zegt een woordvoerder van Bourrelier in het FD. “Dat is een heel ander soort bedrijf dan waarmee wij destijds in zee zijn gegaan.” Hij vreest als gevolg daarvan botsingen tussen het moederconcern en zijn franchisenemers. Intergamma laat weten dat er geen vragen van de Fransen onbeantwoord zijn gebleven en dat bovendien geen inkoopkortingen worden opgeëist.

RetailTrends