'Structurele leegstand kleine steden blijft een probleem'

'Structurele leegstand kleine steden blijft een probleem'

De winkelleegstand is in het eerste kwartaal met 78.500 vierkante meter afgenomen tot 2.180.000 miljoen vierkante meter. Alleen in Zeeland en Gelderland nam het aantal leegstaande winkelmeters licht toe, blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM Business.

Het aantal winkels dat te huur of te koop werd aangeboden nam met 140 af tot 6600. Met een daling van vijftig in drie maanden tijd, daalde het aantal leegstaande winkelpanden het sterkst in Noord-Brabant. Toch stonden in die provincie aan het eind van het eerste kwartaal nog zo’n duizend winkels te koop of te huur. Alleen Zuid-Holland had met elfhonderd winkels een groter aantal leegstaande panden.

Landelijk steeg de gemiddelde vraagprijs voor winkelruimte in het eerste kwartaal met een euro naar 151 euro per vierkante meter. “Hoewel het aanbod in het eerste kwartaal van 2018 verder afnam, blijft de hoge structurele leegstand in met name de steden tot vijftigduizend inwoners een probleem”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. In die plaatsen staat gemiddeld een kwart van de aangeboden winkelmeters langer dan drie jaar leeg.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends