'Toeristenwinkels wijken uit naar Amsterdam-West'

'Toeristenwinkels wijken uit naar Amsterdam-West'

Amsterdam-West denkt na over een verbod op toeristenwinkels. Het stadsdeel vreest volgens Het Parool een verschuiving van kaaswinkels en wafelverkopers naar het westen van de stad, nu in het centrum al een verbod op dit type retail geldt.

De bestuurscommissie van Amsterdam-West heeft over de situatie gesproken met bewoners en ondernemers. Daaruit kwam naar voren dat het winkelaanbod verschraalt en horeca de detailhandel steeds meer vervangt. De hoofdstad staat in het centrum sinds eind vorig jaar al geen nieuwe winkels meer toe die zich puur op toeristen richten. Stadsdeel West vreest dat deze winkels nu naar de omliggende buurten zullen uitwijken, waardoor daar ‘een monocultuur van kaaswinkels, wafelverkopers en toeristenzaken’ ontstaat. 

De bestuurscommissie buigt zich de komende tijd over een verbod op nieuwe winkels die zich richten op toeristen en dagjesmensen. De drukke winkelstraten zijn daarbij uitgezonderd, omdat daar veel publiek doorheen komt.

De Amsterdamse binnenstad staat sinds oktober geen nieuwe toeristenzaken meer toe. Kaasverkoper Cheese Company spande daarop een rechtszaak aan, die nog altijd loopt.

Reacties 1


Otto van Haarlem 9 mei, 11:01

Toeristenwinkels ontstaan daar waar toeristen zich bevinden. Deze winkels zullen alleen naar West trekken als zich daar (verblijfs)toerisme verder ontwikkeld. M.a.w. toeristenwinkels volgen de toerist en niet andersom.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!