'Lion verkoopt HEMA met verlies'

'Lion verkoopt HEMA met verlies'

De Belgische investeerder Core Equity betaalt circa één miljard euro voor HEMA. Daarmee verkoopt Lion Capital de winkelketen waarschijnlijk met verlies, schrijft het FD.

Lion nam HEMA in 2007 voor 1,1 miljard euro over van Vendex. Hoewel het de winkelketen nu voor een lager bedrag weer van de hand doet, is het niet helemaal zeker dat de Britten er verlies op lijden. Lion heeft veel verdiend met de handel in obligaties van HEMA. Een akkoord met Core Equity zou ‘op hoofdlijnen’ rond zijn.

Core Equity richt zich naar eigen zeggen op de langere termijn en wil minstens tien jaar in een bedrijf zitten. Het lijkt volgens bankiers niet waarschijnlijk dat de Belgen de schulden van HEMA zullen herfinancieren. “HEMA heeft zijn schulden net geherfinancierd en geldzaken bij banken zijn langdurige processen”, zegt een bankier tegen De Financiële Telegraaf. Het feit dat de deal bijna rond is, duidt er volgens hem op dat een overnameprijs van drie- tot vierhonderd miljoen euro wordt betaald, en niet eerst met banken over een herfinanciering wordt onderhandeld.

HEMA zou pas de tweede aankoop voor Core Equity zijn. De investeerder bestaat sinds oktober vorig jaar en haalde sindsdien een miljard euro op.
 

Reacties

Het is maar hoe je het bekijkt. Ik denk dat het meevalt als de hoge rente voor onderhandse leningen, de dividenduitkeringen e.d. worden meegerekend. Jammer dat nog geen strategische partner is gevonden, maar wellicht wel in de volgende fase. Er is veel geld nodig voor de verdere vernieuwing, expansie en diepteinvesteringen in technologie. Core Equity gelooft kennelijk in de formule, het management en de plannen. En accepteert dat Hema nog jaren nodig heeft om er weer bovenop te komen. Als hiervoor voldoende geld voorhanden is, is Core Equity een geschikte partner. En kan Hema eindelijk weer met volle kracht vooruit!

Geplaatst door Ton Bos op 11 mei 2018 om 11:30

Feit is wel dat Hem a de afgelopen jaren van Lion C heeft mogen expanderen + de formule heeft mogen vernieuwen en (veel) vestigingen heeft mogen verfrissen. Een op expansie en 'toekomst' gerichte strategie. Ik moet nog zien wat de speelruimte en (toekomst) strategie zal blijken met Core E - hun 'financial power' lijkt toch wel minder dan die van Lion. Laten we met Ton hopen dat Hema vooruit mag blijven gaan en geen saneringen worden ingezet.

Geplaatst door michel van wijk op 11 mei 2018 om 13:29

Laatste nieuws

RetailTrends