'Boze franchisenemer eist honderd miljoen van Intergamma'

'Boze franchisenemer eist honderd miljoen van Intergamma'

Bourrelier Group wil dat Intergamma honderd miljoen euro aan ingehouden kortingen en inkoopbonussen terugbetaalt. Dat blijkt volgens het FD uit een claim, die de op een na grootste franchiser van het bouwmarktconcern vorige week heeft ingediend.

De honderd miljoen euro zou over de periode van 2012 tot en met 2016 zijn ingehouden van alle franchisers. Daarmee wil Intergamma de uitkoop van franchisenemer CRH financieren, waarmee 156 winkels van Gamma en Karwei worden overgenomen. Bourrelier verzet zich al maanden tegen die transactie, omdat het het niet eens is met de voorwaarden waaronder die plaatsvindt. Zo moeten de franchisenemers wel meebetalen, maar krijgen ze geen extra zeggenschap.

Intergamma laat weten verbaasd te zijn over de claim, omdat er nooit discussie zou zijn geweest over de kortingen en bonussen. Bovendien heeft Bourrelier de jaarrekeningen volgens een woordvoerder altijd goedgekeurd. Hij laat weten de zaak ‘met vertrouwen’ tegemoet te zien.

Het is nog niet duidelijk wat het conflict betekent voor de samenwerking tussen Intergamma en Bourrelier, zegt managing partner Bernard Thuysbaert van adviesbureau Deminor, dat de Fransen bijstaat. “Of het blijft binnen Intergamma en er worden nieuwe afspraken gemaakt, of ze moeten uit elkaar, hopelijk niet in een vechtscheiding.” 

Bourrelier had aanvankelijk steun van zeven andere franchisenemers, maar die zouden hun verzet tegen Intergamma inmiddels hebben gestaakt. Een overgrote meerderheid van de aandeelhouders stemde in februari al in met de uitkoop van CRH.
 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends