'Matig jaar voor detailhandel, tweedeling groeit'

Nederlandse winkeliers hebben vorig jaar een zwakke omzet- en winstgroei geboekt in vergelijking met het mkb als geheel. Voor de winstontwikkeling viel ver terug, blijkt uit een rapport van accountantsorganisatie SRA.

De winstgroei van detailhandelaren liep terug van 25 tot elf procent, De omzetgroei bleef stabiel op zes procent. De brutomarge nam met 5,6 procent toe, terwijl dat in 2016 nog 6,4 procent was.  

SRA spreekt van ‘een relatief matig jaar’ voor de branche, met verder oplopende onderlinge verschillen. Zo steeg het percentage winkeliers met een krimpende omzet tot ruim 43 procent, ten opzichte van 37 procent in 2016. Verder liepen de personeelskosten in 2017 met 6 procent op, een bijna anderhalf procent meer dan een jaar eerder. Dat komt volgens het rapport vooral door de inzet van uitzendkrachten en flexibel personeel.

Het eigen vermogen is opnieuw sterker gestegen dan in de voorgaande jaren, met 14,5 procent, meldt STRA verder. Daarnaast namen de langlopende schulden met bijna zes procent af, terwijl deze in het mkb als geheel gemiddeld juist met één procent stegen. De kortlopende schulden liepen op, maar minder sterk dan het mkb-gemiddelde.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!