'Retailers de dupe van inkoopbeperkingen leveranciers'

'Retailers de dupe van inkoopbeperkingen leveranciers'

Door beperkingen die leveranciers retailers in de Benelux opleggen bij de inkoop van hun producten, worden internationale prijsverschillen in stand gehouden. Dat blijkt uit een enquête van de Benelux Unie.

Van alle aan de enquête deelnemende winkelbedrijven, geeft 89 procent aan te maken te hebben met zogeheten territoriale leveringsbeperkingen. Daarbij weigeren producenten te leveren in het land waar de retailer actief is. Onder de respondenten waren onder meer verkopers van voeding, meubels, kleding, schoenen en doe-het-zelfartikelen. 77 procent van hen zegt dat de beperkingen leiden tot hogere prijzen voor consumenten, terwijl 71 procent te maken heeft met lagere winstmarges. Ook leiden de beperkingen voor 67 procent tot een kleiner aanbod.

Leveranciers leggen het vaakst beperkingen op vanwege de ‘logistieke optimalisering’ van producten. Ook een ‘hogere kostenstructuur’ en verschillen in het belastingstelsel worden als redenen genoemd om niet aan winkeliers in bepaalde landen te leveren. Als reactie op territoriale beperkingen, zegt 33 procent van de retailers te kiezen voor parallelhandel. Andere oplossingen worden nauwelijks genoemd.

In een interne Europese- en Beneluxmarkt zijn verschillen in prijs en aanbod als gevolg van territoriale leveringsbeperkingen ‘moeilijk verteerbaar’, zegt adjunct-secretaris generaal Alain de Muyser van de Benelux. Het hoopt dat rapport een signaal aan Europa is om het probleem aan te pakken.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!