De pensioenfondsen bulken van het geld, bedrijven boeken stevige winsten en de overheid is overweegt schulden af te lossen in plaats van geld uit te geven. Toch is het de consument die de economie uit het dal trekt en zorgt voor een economische groei van 1 procent. Nederland heeft een groeipotentie van 2 á 2,5 procent per jaar. Daar zitten we nu al vijf achtereenvolgende jaren ver onder.
De reden van dit alles is een som van het gevoerde overheidsbeleid en de herstelactiviteiten van de pensioenfondsen.
De minister van financiën had besloten de budgettaire sanering in de eerste twee jaar van de regeerperiode te persen. Daarnaast waren de pensioenfondsen zo erg geschrokken van de solvabiliteit dat een ongekende hersteloperatie werd ingezet. Tussen 2001 en 2004 steeg hierdoor de pensioenafdracht met ruim 10 miljard euro tot 22,3 miljard, een toename van 80 procent in drie jaar. De consument hoest dit bedrag op. Zo betaalt de gemiddelde werknemer nu 1400 euro per jaar meer aan pensioenafdrachten dan een paar jaar geleden.
De belasting- en premieverhogingen hebben de Nederlandse economie op korte termijn behoorlijk verziekt. De loonkosten bleven stijgen terwijl de koopkracht steeds meer afnam. Een positieve kijk op de zaak doet vermoeden dat Nederland in recordtempo gesaneerd is en in de startblokken staat voor een flinke groeispurt. Het lijkt alsof consumenten dat door hebben Zij besteden al geruime tijd meer uit dan hij of zij uit inkomen verdient. Het consumentengedrag trekt de economie uit het dal. Het lijkt alsof alleen nog de wereldhandel roet in het eten kan gooien. Zo blijft de Nederlandse economie, als zo velen, afhankelijk van de dollarkoers en de olieprijs.
Consument trekt economie
Gepubliceerd op 2 januari 2006 om 00:00
Reacties 0