The Seafood Shop naar de rechter om sluiting

De eigenaren van The Seafood Shop stappen naar de rechter om te voorkomen dat de Amsterdamse viswinkel zijn deuren moet sluiten. De gemeente eist dat de zaak vrijdag op slot gaat, maar door het kort geding hoeft dat voorlopig niet.

The Seafood Shop, onderdeel van The Seafood Bar, liet vorige week op Facebook weten dat de vestiging als ‘toeristenwinkel’ was aangemerkt door de gemeente. The Seafood Bar verkoopt in zijn winkel onder meer haring en kibbeling en hanteert Engelse teksten, wat in strijd zou zijn met het voorbereidingsbesluit van de gemeente afgelopen oktober.

De gemeente maakt ook bezwaar tegen de tafels en stoelen in The Seafood Shop, schrijft De Telegraaf. Doordat er een keuken is en eten wordt bereid, zou het een horecazaak zijn. Die activiteiten zijn in strijd met het bestemmingsplan, die alleen detailhandel mogelijk maakt.

Mede-eigenaar Pepijn de Visscher stelt dat The Seafood Shop alleen een barretje met vier krukken heeft en de keuken bestaat uit ‘een frituur voor gebakken vis’. Als dat in strijd met de regels is, zijn de duizenden andere viswinkels in Nederland volgens hem ook illegaal. “Die zitten allemaal op detailhandel en hebben allemaal dezelfde ‘keuken’.”

The Seafood Shop heeft inmiddels 7.500 handtekeningen verzameld tegen de sluiting van de viswinkel. De zaak komt waarschijnlijk volgende week voor de rechter, waarna de uitspraak binnen twee weken volgt.

Reacties 2


Frans Schoolenaar 30 mei, 11:12

De gemeente Amsterdam is inderdaad totaal op hol geslagen. Eerst wordt een vermogen uitgegeven om toeristen naar de stad te halen. Nu ze er zijn worden de stomste capriolen uitgehaald om ze weer te laten verdwijnen. Buiten dat is dit een gewone maar wel mooie viszaak die er absoluut niet alleen voor de toeristen is. Bezint eer ge begint gemeente Amsterdam.


Theo Terdu 30 mei, 12:17

Een viswinkel zonder haring en kibbeling is geen viswinkel en kan op basis van het ontbreken van deze hardlopers in het assortiment geen normale margemix maken. Dat zijn zaken waar de Gemeente Amsterdam nauwelijks inzicht in heeft en de vraag is of de rechter die vraagstelling en constatering wel eigen is. Het is namelijk wel essentieel voor een goede procesgang om dat (zonodig vanuit een deskundigenbericht) wel duidelijk op tafel te krijgen. Theo Terdu, conflictoloog

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!