Speelgoed- en schoenenwinkels beginnen jaar slecht

Speelgoed- en schoenenwinkels beginnen jaar slecht

De detailhandel heeft in het eerste kwartaal 2,7 procent meer omzet geboekt dan in de eerste drie maanden van 2017. Vooral binnen non-foodretail zijn de onderlinge verschillen groot, blijkt uit CBS-cijfers.

Speelgoedwinkels zagen hun omzet in het eerste kwartaal met dertien procent teruglopen. De omzet van schoenen- en lederwarenwinkels liep met 9,2 procent terug, terwijl modezaken en elekronicaverkopers iets meer dan één procent krompen. Retailers in meubels en woninginrichting groeiden juist met 4,8 procent, terwijl ook drogisterijen vier procent meer omzet boekten. Over het geheel groeide non-food met net geen één procent.

Foodretailers boekten in het eerste kwartaal bijna twee procent meer omzet, een groei die gedreven werd door supermarkten. Die zetten 2,5 procent meer om, terwijl speciaalzaken juist een daling van ruim twee procent zagen. 

De onlineverkopen stegen in het eerste kwartaal met 21,7 procent. Multichannelretailers boekten 25,8 procent meer onlineomzet, pure online spelers 19,3 procent. 

De omzet van de detailhandel groeit inmiddels zeventien kwartalen op rij. De hoogste omzetgroei werd bereikt in het derde kwartaal van 2017, toen de stijging bijna vijf procent bedroeg. De groei in het eerste kwartaal van 2018 is de laagste toename op kwartaalbasis sinds het derde kwartaal van 2016.

Het CBS meldt verder dat het vertrouwen van ondernemers in de retail sterk is afgenomen. De indicator van het ondernemersvertrouwen in de sector lag aan het begin van het tweede kwartaal op 2,4, terwijl dat drie maanden eerder nog 14,8 was. De daling wordt volgens het statistiekbureau veroorzaakt door afgenomen omzetverwachtingen- en realisaties en een toegenomen aantal winkeliers dat de voorraden te hoog vindt.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!