'Winkels moeten contant geld blijven accepteren'

'Winkels moeten contant geld blijven accepteren'

Door de snelheid waarmee betaalmethodes veranderen, ontstaat het risico dat kwetsbare groepen worden uitgesloten van het betalingsverkeer. Een ‘cashless samenleving’ is om die reden onwenselijk, schrijf De Nederlandsche Bank in zijn rapport Visie op Betalen.

Hoewel de meeste winkels nog contant geld aannemen, is het rapport een tendens zichtbaar dat de acceptatie om kosten- en veiligheidsoverwegingen afneemt. Zeker voor producten die moeilijk ergens anders kunnen worden gekocht, moet dat volgens DNB worden tegengegaan. De bank zegt achter de wens van winkeliers te staan om elektronisch betalen te stimuleren, maar streeft het niet naar een cashless samenleving zolang er een behoefte is om contant te kunnen betalen.

Innovaties, zoals ‘slimme kluizen’ die winkeliers bij kassa’s plaatsen, moeten volgens DNB bijdragen aan de acceptatie. Winkeliers kunnen daarmee hun contante betalingen al de volgende dag en over een tijdje direct op hun rekening bijgeschreven krijgen. Daarmee zou contante betaling voor winkeliers qua veiligheid en verwerkingssnelheid bijna gelijk worden aan een pinbetaling.

Domino’s maakte begin dit jaar bekend af te willen van contante betalingen, vanwege het grote aantal overvallen. Een klein aantal winkels van de Nederlandse pizzaketen is al cashvrij gemaakt. Loods 5 maakte al zijn winkels drie jaar geleden al cashloos.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!