Politieke meerderheid wil alcohol in winkels toestaan

Binnen de Drank- en Horecawet komt straks mogelijk ruimte voor de nieuwe categorie ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’. Een meerderheid van de Tweede Kamer is volgens de NOS positief over het voorstel, waarbij mengvormen tussen retail en horeca mogelijk worden.

Het initiatiefvoorstel is afkomstig van VVD-Kamerlid Eric Ziengs. D66, PVV, 50Plus, Denk en Forum voor Democratie staan achter het plan voor 'mengformules' in de winkelstraten. Ziengs wil ondernemers de kans geven in te spelen op de veranderende wensen van de consument. “Winkelen wordt voor veel mensen steeds meer een beleving.”

In het gemengd kleinhandelsbedrijf zouden winkels met een vergunning alcohol mogen verkopen. Wel kunnen gemeenten voorwaarden stellen, bijvoorbeeld dat er geen terras aangelegd mag worden. Ziengs zegt dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie, omdat voor alle bedrijven dezelfde regels gelden. Zo moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn en er moet voldoende kennis over sociale hygiëne zijn. 

Ziengs liep al sinds eind 2016 met het initiatiefvoorstel rond, maar kort daarna waren er nieuwe verkiezingen. Veel Nederlandse gemeenten deden in 2016 al een pilot, waarbij winkeliers hun klanten alcohol mochten schenken. De SlijtersUnie kwam daar steevast tegen in het geweer, omdat dergelijke mengvormen in strijd zijn met de wet en tot oneerlijke concurrentie voor slijterijen zou leiden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!