'HEMA betrok franchisers niet in verkoopplannen'

'HEMA betrok franchisers niet in verkoopplannen'

HEMA’s franchiseclub VAB heeft tot nu toe met geen enkele potentiële koper contact gehad. ‘De VAB is tot op heden in het geheel niet betrokken door de HEMA-directie bij de pogingen tot verkoop van de winkelketen’, laat de organisatie weten.

De franchisers zeggen positief te staan tegenover een koper met langetermijnvisie en betrokkenheid. Wat dat betreft maakte het Belgische Core Equity op hen ‘een goede indruk’. Woensdag werd bekend dat de verkoop aan Core juist zou zijn gestrand op de e-commerceregeling met de franchisers, die een te groot deel van de opbrengsten zouden krijgen.

Franchisenemers zijn goed voor ongeveer veertig procent van de Nederlandse omzet van HEMA. Met hen is afgesproken dat een deel van de e-commerceomzet naar de franchisevestiging in het postcodegebied van de koper gaat. Volgens Core zou daardoor geen winstgevende webwinkel mogelijk zijn, terwijl VAB stelt dat over deze regeling helemaal geen discussie met de HEMA-top is. Wel lagen de directie en de ondernemers al meermaals overhoop over de verdeling van de kosten van online.

HEMA zou momenteel nog in gesprek zijn met andere kandidaat-kopers. Een beursgang, die eerder als alternatief gold, is volgens een grote belegger uitgesloten. “De obligatieleningen van HEMA hebben een triple C-rating”, zegt hij in het FD. “Dat betekent dat de kans dat het bedrijf binnen vijf jaar failliet gaat ingeschat wordt op vijftig procent.” HEMA, Core en Lion Capital willen niet reageren.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends